26 Lip

Strączki w wegetariańskim obiedzie

Soczewica jest świetną alternatywa dla mięsa. Nasyci nawet największego mięsożerce ;) jest dobrym źródłem potasu, kwasu foliowego. Dzięki zawartości błonnika na długo daje uczucie sytości. 
 Kto chce przepis? 

  • cukinia
  • pieczarki
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, bazylia świeża i suszona
  • oliwa z oliwek
  • soczewica czerwona

Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem szczypty soli. W między czasie umyć i pokroić cukinię i pieczarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy krótko posiekaną cebulkę. Dodajemy pokrojone pieczarki i cukinię, posypujemy przyprawami i przykrywamy pokrywką. Warzywa dusimy mieszając od czasu do czasu.  Gdy warzywa puszczą wodę i będą już miękkie odkrywamy patelnie, dodajemy ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy i mieszamy. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze chwilę. Przygotowaną potrawkę podawać z ulubioną kaszą lub makaronem.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe