23 Wrze

Ciasto dyniowe z orzechami

Lubicie słodycze? Proponuję przepis na sezonowe ciasto z dyni. Daj znać czy zmakowało :)

700 g miąższu dyni
500 g mąki pszennej
100 ml oleju
50 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
200 g orzechów włoskich
150ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki przyprawy piernikowej (uwaga na skład! jeśli nie masz
sprawdzonej przyprawy piernikowej możesz dodać imbir,
cynamon, kardamon i zmielone goździki - będzie smakowało
podobnie)

Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka i dolewamy niewielką ilość wody.
Gotujemy, aż dynia zmięknie i blendujemy. W jednej misce mieszamy suche
składniki i posiekane orzechy, a w drugiej mokre: 100 ml mleka, jajka i olej.
Suche składniki mieszamy z mokrymi oraz wystudzoną dynią. Przekładamy
do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy ok. 50 minut w temp.
200 st. Po upieczenia polewamy polewą z rozpuszczonej gorzkiej czekolady z
50 ml mleka. Ciasto można udekorować orzechami. Pamiętaj, żeby ciastem
podzielić się z najbliższymi

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe