08 Sier

Cukiniowe lasagne

Nadmiar cukinii w domu nakłonił mnie do cudowania 
Miała być lasagne z cukinii wyszło zapiekane spaghetti. Oczywiście zamiast makaronu królowała cukinia. 
Polecam Wam ten przepis bardzo gorąco. Wyszło pyszne - zniknęło szybciej niż się spodziewałam

 1/2 kg mielonego mięsa z indyka

 1 cebula

 1 ząbek czosnku

 1 mała papryka

 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 1 szklanka mleka

 1 łyżka oleju

 ok 1 kg cukinii

 sos beszamelowy - 1 łyżka masła, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 1 szklanka zimnego mleka, sól i pieprz

 

Cukinie pokrój na cienki paski. Najlepiej sprawdza się obieraczka do warzyw. Plastry cukinii włóż do naczynia żaroodpornego, polej odrobiną oleju i dopraw szczyptą soli. Wstaw do piekarnika (230 stopni na 8 minut). Cebulę i czosnek pokrój i podsmaż na łyżce oleju, dodaj pokrojoną w paski paprykę. Następnie na patelnie dodaj mięso mielone, dopraw ulubionymi przyprawami (bazylia, papryka ostra, papryka słodka). Ciągle mieszaj i rozdrabniaj mięso. Smaż 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i szklankę mleka. Całość wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu na ok. 20 minut, aż zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Przygotuj sos beszamelowy. Do naczynia żaroodpornego wlej kilka łyżek sosu beszamelowego, następnie cukinie, na nią mięso i odrobinę sosu beszamelowego. Układaj tak warstwami do wyczerpania składników. Na górze powinna być cukinia polana sosem beszamelowym. Opcjonalnie posyp zapiekankę startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika na 30 minut w temp. 180 st. Sos beszamelowy: Rozpuść masło i dodać mąkę, mieszaj aż zasmażka będzie miała złoty kolor. Zdejmij z palnika i dodaj szklankę zimnego mleka, dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając doprowadź sos do wrzenia. Gotowe.

Twój komentarz