25 Sier

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pomysł na.... :)

Porcja dla 4 osób
 500 g mielonego mięsa z indyka
 1 jajko
 pół cebuli
 ząbek czosnku
 sól, pieprz, zioła greckie
 pomidory w puszce
 olej rzepakowy
 pół sera mozzarella

W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, przyprawy i drobno posiekaną cebulę. Uformuj pulpeciki.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego i krótko obsmaż pulpety z każdej strony.
Zdejmij z patelni i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Pomidory rozgnieć widelcem lub
zblenduj, wymieszaj z ulubionymi przyprawami (świetnie pasują do tego dania zioła greckie). Do
naczynia żaroodpornego włóż pulpety i zalej sosem pomidorowym. Na wierzch dodaj listki świeżej
bazylii. Wstaw do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 minut. Piecz pod przykryciem. Po tym
czasie dodaj drobno pokrojony ser mozzarella i piecz jeszcze przez 15 minut.
Podawaj z ulubioną kaszą i porządną porcją surowych warzyw :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe