24 Luty

Walentynkowe spaghetti-nie tylko na walentynki :)

Spaghetti z sosem pomidorowym

 mięso mielone z indyka
 cebula
 pomidory
 koncentrat pomidorowy
 ser mozzarella
 zioła prowansalskie
 pieprz czarny
 przyprawa papryka słodka
 przyprawa papryka ostra
 czosnek
 makaron spaghetti
 olej rzepakowy uniwersalny

Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju rzepakowego na rozgrzanej patelni, dodaj pokrojone na kawałki pomidory i podsmaż wszystko aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaj mięso mielone, całość wymieszaj i smaż przez kilka minut. Całość zalej wodą, dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość duś pod przykryciem 7-10 minut. Jeśli mięso nadal jest surowe, nie przerywaj duszenia. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw w razie potrzeby. Zdejmij patelnię z palnika i dodaj rozdrobniony ser mozzarella, aby zagęścić sos. Mieszaj aż ser się rozpuści. Podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem. Danie można udekorować listkami świeżej bazylii.

Twój komentarz