28 List

Fit jajka faszerowane

Doskonałe na imprezę, czy rodzinne spotkanie przy stole. (Przepis na 4-5 porcji)

Składniki:

5 jaj

1 brokuł

1 cebula

1 łyżka oleju rzepakowego

3 łyżki jogurtu naturalnego

Dwie garści natki pietruszki

Dwie garści koperku

Szczypta soli

Pieprz i ulubione zioła do smaku

Jajka ugotuj na twardo, następie odstaw do ostygnięcia. Do gotującej się wody wrzuć opłukane różyczki brokuła. Zmniejsz ogień i gotuj częściowo przykryte przez 4-5 minut Następnie opłucz różyczki w zimnej wodzie i wysusz. Brokuł powinien być pięknie zielony i chrupiący. Cebulę obierz i rozdrobnij, następnie zeszklij ją na łyżce oleju rzepakowego. Jajka obierz i przekrój na pół. Oddziel żółtka od reszty jajka. Do garnka wrzuć żółtka, różyczki brokuła, natkę pietruszki i koperek, szczyptę soli, pieprz i ulubione zioła wedle uznania. Dodaj zeszkloną cebulkę. Całość zblenduj dodając jogurt naturalny. Uzyskany farsz nakładamy na połówki jajka, układamy na talerzu i ozdabiamy świeżymi ziołami lub cząstkami brokuła. Smacznego!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe